فهرست مطالب

نشریه منابع انسانی ناجا
پیاپی 27 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • داریوش غلام زاده، بهروزستاری لقب صفحات 1-24
    دراین مقاله سعی شده است تا شایستگی و مفاهیم مطرح درآن ازقبیل ابعاد شایستگی، رویکردهای شایستگی و.. مورد بررسی قرارگیرد. همچنین ضرورت بکارگیری رویکرد مبتنی برشایستگی درمدیریت منابع انسانی مورد تاکید قرارگرفته و به کاربرد شایستگی ها درهریک از زیرسیستم های مدیریت منابع انسانی اشاره می شود. در نهایت باعنایت به اینکه اولین و مهمترین گام در طراحی برنامه های توسعه منابع انسانی بر اساس رویکرد شایستگی، تعیین الگوی شایستگی می باشد، به اختصار، مواردی درخصوص تهیه وطراحی مدل های شایستگی بیان می گردد.
    کلیدواژگان: شایستگی، رویکرد شایستگی، مدیریت منابع انسانی
  • وجه الله قربانی زاده، فریده اکبری صفحات 25-42
    این مقاله به دنبال سنجش تاثیر قابلیت های مدیریت دانش بر اثزبخشی سازمانی در مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. در این مطالعه منظور از قابلیت های مدیریت دانش، دو بعد قابلیت زیرساختی (شامل فرهنگی، ساختاری و فناوری) و قابلیت فرایندی (شامل کسب، تبدیل، به کارگیری و نگهداری دانش) مدیریت دانش است. روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی می باشد و در آن برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. به منظور بررسی روایی محتوا از روش دلفی و برای سنجش روایی سازه از تحلیل عاملی تاییدی بهره گیری شده است. پایایی ابزار اندازه گیری نیز با استفاده از روش سازگاری درونی سوالات و آلفای کرونباخ مورد سنجش قرار گرفته و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که تاثیر قابلیت های زیرساختی مدیریت دانش به مراتب بیشتر از تاثیر فرایندی آن بر اثربخشی سازمانی مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، قابلیت زیرساختی، قابلیت فرایندی، اثربخشی سازمانی
  • مهدی صانعی صفحات 43-68
    دانش مدیریت و رفتار سازمانی در سالیان اخیر شاهد ورود موج معنویت به فضای مباحث خود بوده است. گفته می شود سازمان های معنوی نسبت به سایر سازمانها از عملکرد بهتری برخوردار بوده و در مواجهه با مسائل و مشکلات فرارو، موفقیت بیشتری از خود برجای می گذارند. معنویت به انحاء مختلف مورد تعریف و توصیف قرار گرفته است. در مقاله حاضر، ضمن معرفی مفهوم معنویت و بهره وری نیروی انسانی، نتایج حاصل از تحقیقات مختلف انجام شده درخصوص فواید وجود معنویت در سازمان مورد بررسی قرار قرار گرفته و در پایان، الگویی مفهومی جهت تبیین نحوه ارتقاء عملکرد و بهره وری نیروی انسانی با استفاده از معنویت ارائه و تشریح خواهد شد.
    کلیدواژگان: معنویت، معنویت سازمانی، بهره وری نیروی انسانی
  • محسن غلامی رزینی صفحات 69-92
    این پ‍ژوهش با هدف بررسی وجدان کاری کارکنان وتاثیر آن در تعالی و پیشرفت سازمان ناجابررسی می گردد. پژوهش حاضر توصیفی-پیمایشی از نوع همبستگی است که با استفاده از آزمون پیرسون میزان رضایت شغلی کارکنان، انگیزه، کارایی، روحیه خدمتی و تعهد کاری آنان بررسی می شود. نتایج تحقیق نشان می دهد که میان وجدان کاری و تعالی و پیشرفت ناجا همبستگی مثبت و رابطه مستقیم وجود دارد. بطوریکه افزایش این مولفه ها در کارکنان پلیس به تعالی و پیشرفت ناجا منجر خواهد شد. همچنین نتایج نشان می دهد که نگرش منفی به کار و فعالیت، مانعی در برابر وجدان کار و عاملی برای عقب ماندگی سازمان ناجا به شمار می رود. از طرفی دلبستگی به کار و خشنودی از آن نقش مهمی در تقویت وجدان کاری و کارایی کارکنان دارد. لذا کارکنانی که دارای احساس مسئولیت قوی، درک عمیق از شغل، از خود گذشتگی و دلبستگی شغلی می باشند و احساس تعهد بالایی در انجام وظایف و مسئولیتهای خود دارند دارای بیشترین وجدان کاری خواهند بود. هر چند در بالا بردن وجدان کاری کارکنان نباید نقش و تاثیر آموزش، برنامه ریزی سازمانی و مدیریت را نادیده گرفت. همچنین نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که یکی از عوامل مهم و بنیادین در تحکیم وجدان کار، باورها و زیر ساختهای فکری صحیح افراد نسبت به علل و اسباب تاثیرگذار بر سرنوشت انسان است.
    کلیدواژگان: وجدان کاری، تعهد سازمانی، رضایت شغلی، انگیزه، تعالی و پیشرفت سازمان
  • مجتبی اسکندری، محمدرضا قربانی صفحات 93-116

    کیفیت تصمیم گیری می تواند سرنوشت فرد،سازمان و جامعه را تحت تاثیر قرار دهد. درجه اهمیت تصمیم ها و شرایط حاکم بر تصمیم گیری، در زندگی فردی و اجتماعی متفاوت است؛ گاها،تصمیمات در شرایط عادی اتخاذ می گردد و گاها در وضعیت های اضطراری و بحرانی گرفته می شود. برخی،تصمیم گیری را در شرایط بحرانی نقطه برگشتی، به بهتر شدن و یا بدتر شدن تعبیر کردند. اهمیت تصمیم گیری در این شرایط به گونه ای است که ممکن است بقا و زوال سازمان و جامعه را موجب گردد. همه علمای مدیریت، اذعان دارند تصمیم گیری در همه شرایط دارای اهمیت است ولی در وضعیت بحرانی اهمیتش دوچندان می شود. سازمان های نظامی و انتظامی که عهده دار برقراری و حفظ امنیت و آرامش جامعه هستند، طبیعتا تصمیم گیری آنها از اهمیت زیادی برخوردار است. از این جهت،آگاهی مدیر یا فرمانده از نحوه تصمیم گیری و عوامل تاثیرگذار، مهم ارزیابی می شود.در این نوشتار سعی می شود یکی از عوامل مهم و موثر بر تصمیم گیری افراد را در شرایط بحرانی بیان گردد. در این مقاله،ضمن تعریف مفاهیمی چون، بحران و تصمیم گیری، به آسیب شناسی تصمیم در شرایط بحرانی پرداخته شده است. سپس نظریه تصویر را به اجمال توصیف،و درنهایت،درصدد پاسخ به این سئوال هستیم که وقتی فرمانده و یا مدیری که در موقعیت سخت تصمیم قرار می گیرد، تصاویر ذهنی، چگونه تصمیمات را تحت تاثیر قرار داده و او را در تصمیم گیری هدایت و راهنمایی می کند؟

    کلیدواژگان: مدیریت، مدیریت بحران، تئوری تصویر، تصمیم گیری، تصمیم گیری شهودی
  • مهدی آزاد، علیرضا صبرکش، مهدی محمدی صفحات 117-132
    موفقیت سازمان ها و محیط های کاری بستگی به استفاده کارآمد از نیروی انسانی بر پایه علوم رفتاری دارد، که یکی از مهمترین عناصر جهت ارائه خدمات مناسب آموزشی می باشد. منابع انسانی و نیروی کارآمد، بنیادی ترین عامل تولید، سازندگی، رشد و تکامل و سازندگی می-باشد. هدف این پژوهش بررسی رابطه بین جو سازمانی، تعهد سازمانی با رضایت شغلی در بین افسران و درجه داران وظیفه ناجا می باشد. روش تحقیق مورد استفاده از نوع روش همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه افسران و درجه دارن مشغول به خدمت در ناجا می باشند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ی نمونه ای به اندازه 300 نفر انتخاب شدند. روش های آماری مورد استفاده در این پژوهش روش رگرسیون چند متغیری می باشد. از نتایج این پژوهش می توان به وجود رابطه بین جو سازمانی و تعهد سازمانی با رضایت شغلی افسران و درجه داران وظیفه ناجا اشاره کرد. براساس نتایج این پژوهش مدیران ارشد ناجا باید شرایط جو مناسبی را برای نیروهای خود فراهم کنند که این شرایط سبب ایجاد تعهد بیشتر در بین نیروها و در نهایت افزایش رضایت از شغل در بین آنها می-شود.
    کلیدواژگان: جو سازمانی، تعهد سازمانی، رضایت شغلی، افسران و درجه داران وظیفه، ستاد ناجا
  • محمد رضا شفیع زاده، ضیاء افراز کنجین صفحات 133-153
    نویسندگان این مقاله با بررسی تحقیقات قبلی در مورد تاثیر تعارض نقش بر فرسودگی شغلی و «نظریه حفاظت از منابع»، پیشنهاد کردند که وجود تفاوت های فردی در مورد مهارت سیاسی و پنداشت پشتیبانی سازمانی با فرسودگی شغلی رابطه منفی دارد و همچنین رابطه بین تعارض نقش ادراک شده و فرسودگی شغلی را متعادل خواهد نمود. محققان با تحقیق بر روی یک نمونه متشکل از 120 کارمند حرفه ای دریافتند که برخوردار بودن از مهارت تدبیر با میزان کمتری از زوال شخصیت و احساسات مربوط به کاهش عملکرد شخصی و تعدیل تعارض نقش در رابطه با عملکرد شخصی همراه می باشد. پنداشت پشتیبانی سازمانی موجب کاهش زوال شخصیت و خستگی عاطفی می شود و همچنین رابطه بین تعارض نقش و خستگی عاطفی را تعدیل می کند. در این مقاله، در مورد معانی ضمنی نتایج به دست آمده بحث خواهیم کرد و برای تحقیقات آتی، دستورالعمل هایی پیشنهاد خواهد شد.
    کلیدواژگان: تعارض نقش، فرسودگی شغلی، مهارت سیاسی، پنداشت پشتیبانی سازمانی، مدل حفاظت از منابع